Poštovani roditelji!

Kada ste donijeli dijete na krštenje obećali ste pred Bogom i odgoj svoga djeteta u vjeri. U posljednje vrijeme može se primijetiti da ima dosta djece katoličkih roditelja, čija su djeca krštena a nisu upisana na vjeronauk u školi, ili pak da ih se ispisuje iz školskog vjeronauka nakon primanja sakramenta Prve svete pričesti. To je doista žalostan odnos prema kršćanskom odgoju svoga djeteta. Za to zaista nema opravdanog razloga. Prema propisu i načelima naših biskupa, predvodnika i pastira Crkve u Hrvatskoj, djeca koja ne pohađaju vjeronauk u školi, ne mogu pristupiti sakramentu Prve svete pričesti ili Krizme. Prema programu vjeronauka u školi djeca se ne spremaju na primanje sakramenata, zato je nužno da u godini kad se djeca spremaju na sakrament sv. pričesti (3. razred) ili krizme (8. razred), obavezno pohađaju i župni vjeronauk u crkvi. Vjera i vjerski odgoj nisu luksuz ili prisila. To je osobno životno opredjeljenje i stav koji nas obavezuje na ljubav i vjernost prema Bogu i Crkvi. Nemojte zavaravati sami sebe i svoju djecu izgovaranjem zbog prezauzetosti. Nitko vama ili djeci tu prezauzetost nije nametnuo: vi ste je sami svojevoljno izabrali. I kad bi vam dijete npr. reklo: tata, mama ja sam prezauzet u 4. razredu, ispisat ću se iz hrvatskog ili matematike, zar bi mu vi to odobrili? Očito ne, pa zašto mu onda odobravate ispis iz vjeronauka i vjerskog odgoja? Čini se da vas svakidašnja situacija u društvu, među mladima, po bolnicama, u nametanju bezveznih vrijednosti, baš ničemu ne uči? Vi zacijelo želite svojoj djeci dobro, ali kad shvatite promašaj i nedostatnost odgoja svoje djece bez Boga, bit će ponajčešće kasno.

Nemojte stoga optuživati Crkvu ili svećenike da vam ne žele pustiti dijete na navedene sakramente, jer ste ih sami isključili iz toga svojom nemarnošću i neodgovornošću. Boga se može ismijavati, izrugivati, posve zanemariti, ali plod toga će se vidjeti na vama i na vašoj djeci a ne na Bogu.

U crkvi sv. Jakova, vjeronauk i vjeronaučni susreti za djecu trećih razreda, koja se pripremaju na prvu sv. pričest je svake srijede u 17 sati.

Za vjeroučenike osmih razreda župna priprema i kateheza, kao priprema na svetu krizmu, je svakog četvrtka u 19 sati.

Taj je raspored svake godine isti kako bi si djeca već unaprijed mogla bolje organizirati svoje ostale izvanškolske aktivnosti.