Pred nama je vrijeme Došašća ili Advent koje započinje četiri nedjelje prije blagdana Božića. Ove godine je prva nedjelja došašća 27. studenoga. Na došašće se može gledati pod dvostrukim vidom. Najprije ga, u prvom dijelu doživljavamo kao vrijeme iščekivanja i naše duhovne pripreme na susret s eshatološkim dolaskom Krista na kraju vremena, dok ga u drugom dijelu, ili poslije 16. prosinca, intenzivno doživljavamo kao pripremu na proslavu blagdana rođenja Isusova koja se dogodila u prošlosti. I jedan i drugi dolazak i doček usmjeren je na Krista Gospodina. Bez njega bi došašće bilo jedna magijska utopija bez svoga pravog značenja i ispunjenja. Ovako nam je advent («adventus», nazočnost, dolazak, došašće) ispunjen radosnom nadom susreta s Očekivanim, koji je već u povijest došao kao jedan od nas, i nadom susreta s Očekivanim koji će doći, kao pobjednik, za nas. Svaka zemlja, svaki narod, svaka obitelj, svako ljudsko srce živi to vrijeme adventa na svoj način. Kod nas u Hrvatskoj, u velikoj većini naših župa, slave se svako jutro tzv. mise zornice. I kod nas, u Župi sv. Jakova, slavimo svakoga radnog dana misu zornicu u 6.30 ujutro. Ta misa traje od 30 – 35 minuta i vrlo je posjećena od vjernika, te mnogi koriste to vrijeme da prije posla dođu u crkvu, duhovno se okrijepe i smireniji pođu na posao ili u školu. Poslije sv. mise zajednička je kava ili čaj za one koji imaju više vremena na raspolaganju i za međusobni susret. Ako niste na takav način još proveli Došašće, ohrabrite se i dođite. To ne znači da morate doći svaki dan. Dođite jedanput tjedno ili kad budete mogli. Uvjeren sam da nećete požaliti. Nedjeljom nema mise zornice.

Na prvu nedjelju Došašća, 27. studenoga, djeca ulaze u procesiji s adventskim vijencima u crkvu na misu u 9.00 sati i ondje ih blagoslivljamo. Adventske vijence toga dana možete nabaviti u našoj crkvi ili ih donijeti sa sobom od kuće. Jako je lijepo, prikladno i za kršćansku obitelj vrlo poželjno, da ima adventski vijenac u kući oko kojega će se svake večeri, barem malo, okupiti cijela obitelj, izmoliti neku molitvu na svoje nakane ili zapjevati neku adventsku pjesmu. O tim pripremama ovisi i kvaliteta proslave Božića. Osim toga, Advent je duhovno vrlo bogato i ispunjeno vrijeme. Evo samo nekih momenata toga vremena:

T to je vrijeme ispunjeno očekivanjem, vrijeme pripreme na Božić, višestoljetno očekivanje Emanuela, vrijeme eshatološke nade u susret s očekivanim Kristom Gospodinom, to je vrijeme ljudskog života u svom hodu prema zadnjem preporodu, poziv na smirenost, bliskost i ljudsku solidarnost, vrijeme darivanja, kao i prolaz kroz vremenito do vječnoga.

S dolaskom Adventa ili Došašća u našoj župi započinje blagoslov kuća i obitelji.