U župi sv. Jakova za godinu 2013. možemo navesti slijedeće podatke:

Krštena 21 osoba i to svi do 1. godine života. Prvopričesnika je bilo 20; od toga 12 djevojčica i 8 dječaka. Krizmanika je bilo 21; od toga 11 ženskih i 10 muških osoba. Vjenčano je 57 parova; od toga između dvoje katolika 50 parova, između katolika i krštenih nekatolika 3 para, te katolika i nekrštenih 4 para. Crkveno smo pokopali 22 osobe; sa sakramentima 6 a bez 16. Na vjeronauk za prvu pričest i krizmu ove godine je upisano 29 djece. Svetih pričesti je podijeljeno u našoj crkvi oko 21.500 a ispovijedi nismo brojili. Po kućamaje posjećeno i pričešćeno oko 285 osoba, zahvaljujući i našem sakristanu gospodinu Nikoli Kraljiću, koji je nosio pričest mnogim bolesnicima. Blagoslovili smo preko 600 obitelji.

Gore u našoj Isusovačkoj rezidenciji održano je 12 tečajeva duhovnih vježbi za svećenike, dva Bračna vikenda, dosta grupnih duhovnih obnova kao i osobno vođenih duhovnih vježbi.

 

Evo još nekih važnijih pastoralnih događaja u našoj crkvi i župi u 2013.

Ustaljene pobožnosti: gotovo svakog dana molimo sv. krunicu; u korizmi dvaput tjedno molimo križni put a u adventu slavimo mise zornice koje su lijepo posjećene. Marijina Legija ima svoju molitvu i sastanak svakog ponedjeljka poslije večernje sv. mise. Skupina mladih „Zajednica Duha Svetoga“ svake srijede u 20.30 ima svoju molitvu i susret u crkvi. U crkvi Marijina Navještenje svakog četvrtka je poslije večernje sv. mise klanjanje i molitva, dok mi imamo svakog Prvog petka poslije mise klanjanje i blagoslov. Na Gospu Lurdsku smo imali susret bolesnika i bolesničko pomazanje.

Uoči Gospe Lurdske, sv. Jakova i Kraljice sv. krunice imali smo organizirane duhovne obnove, bilo ovdje bilo u crkvi Navještenja Marijina. Na 1. korizmenu nedjelju hodočastili smo u katedralu sv. Vida u Rijeku. Sv. krizmu smo slavili 28. travnja a Prvu sv. pričest 12. svibnja. U svibnju smo izabrali i novo Župno pastoralno vijeće i zahvaljujemo svim vijećnicima koji su prihvatili izabranje a dosadašnjim vijećnicima hvala na dosadašnjoj službi.

Na svetkovinu Tijelova poslije večernje sv. mise bila je svečana procesija s Presvetim uz more sa sudjelovanjem velikog broja vjernika, a tom smo prigodom blagoslovili Grad, more, ribare i sve gradske i gospodarske strukture u gradu.

Župni blagdan sv. Jakova smo svečano proslavili pod vodstvom fra Ivice Petanjka te procesijom kroz Grad i uobičajenim domjenkom, dok je trodnevnicu vodio p. Iko Ivan Mandurić.

Na blagdan sv. Ignacija Lojolskog od opatijske zajednice se oprostio p. Stjepan Koren koji se sada nalazi u Zagrebu. Novu školsku Godinu smo započeli s molitvom Duhu Svetom, blagoslovili djecu a prvoškolcima i njihove školske torbe. Pod vodstvom p. Zvonka Vlaha išli smo na lijepo i veliko hodočašće po istočnoj Slavoniji. Na prvu nedjelju došašća blagoslovili smo adventske vijence, predstavili naše ovogodišnje kandidate za prvu pričest, a na misi u 11 sati, mons. Emil Svažić je blagoslovio naše novo svetohranište.

Deveti prosinca smo započeli s blagoslovom kuća i obitelji i uspješno priveli kraju do 21. prosinca. Ovom zgodom vam od srca zahvaljujemo na obiteljskom daru za crkvu i svećenike, jer od toga kao i od sabrane milostinje podmiruju se svi materijalni troškovi za župu i svećenike.

U našoj crkvi su u ovoj godini nastupali razni crkveni i društveni zborovi, s mizernim brojem slušača iz naše župe.

Kroz godinu smo u crkvi, po službenoj dužnosti, sabirali novčane priloge za Caritas, za sv. Djetinjstvo, za Bogosloviju, za Sv. Zemlju, za gradnju crkve u Kninu, za Petrov novčić, za Misije, solidarnost za Crkvu u Bosni i Hercegovini, kao i za naš župni Caritas. Hvala svima na darovima u te svrhe.

Početkom godine smo postavili nove klupe i sjedala uza zid oko oltara, nabavili nove spužve i presvlake za klupe i stolice. Kako vidite, postavljeno je i novo svetohranište koje je pravi ukras za našu crkvu, dostojno mjesto za Presveti sakrament. U župnoj kući smo izmijenili sve stare olovne cijevi i zamijenili ih plastičnima, te silom prilika obnovili dvije kupaonice i WC. Na gornjoj crkvi je, Bogu hvala potpuno obnovljena i sanirana kupola koju je bura jako oštetila. Pred kraj godine izišao je novi broj župnog lista „Sv. Jakov“ koji vam je ponudio dosta zanimljivog i poučnog štiva.

Bez Božjeg blagoslova, te vaše osobne, materijalne i duhovne pomoći i podrške to ne bi bilo moguće ostvariti, a vjerujemo da vam je drago vidjeti da su darovana sredstva doista i bila upotrijebljena na darovanu nakanu, pa vam na kraju ove godine svima najiskrenije zahvaljujemo. Posebno želimo zahvaliti našim sakristanima Olgi i Nikoli, za vjeronauk prvopričesnika gđi Zdravki, za pjevanje gđi Silviji i zboru djece i velikom župnom zboru, večernjem zboru mladih, kao i zboru u gornjoj crkvi, čitačima, ministrantima, milostinjarima, gđi Branki za kićenje crkve, gosp. Fantovu za trajnu brigu za struju i rasvjetu crkve, gosp. Mandiću za ozvučenje, gosp. Ferruciu za popravke škrabica i ostale zahvate, ostalim župnim suradnicima i pomoćnicima kod različitih potreba, i ne manje hvala većem broju manjih i većih donatora i darovatelja za našu crkvu.

Na kraju, ne bih htio nipošto ispustiti veliku pomoć od strane kapelana p. Bešlića kao i ostalih patara iz Rezidencije, za pastoralni angažman u našoj i u gornjoj crkvi. Možda su se još mogle i trebale ostvariti i neke druge želje i potrebe u našoj župi, ili pak ostvarene kvalitetnije odraditi, ali zbog objektivnih ili subjektivnih nemogućnosti i slabosti to se nije dogodilo, pa to prepuštamo Božjem milosrđu i ostavljamo za slijedeću godinu.