Prije nego pristupite sakramentu pomirenja ili ispovijedi:

Prisjetite se kad je bila vaša zadnja ispovijed i da li ste učinili zadanu pokoru; saberite se, pomolite, dobro ispitajte savjest, iskreno se pokajte uz odluku da ćete se čuvati grijeha.

Sv. ispovijed je čovjeku veliki dar Božje ljubavi i milosrđa, te izvor duhovne snage u borbi protiv zla i Zloga.

———————————————————————————

– Kad uđete u ispovjedaonicu, pozdravite svećenika sa hvaljen Isus i Marija i prekrižite se: u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

– Svećenik nad vama moli i čini znak križa za dobru ispovijed

– Tada započnite svoju ispovijed ovim ili sličnim riječima:

skrušeno ispovijedam svoje grijehe koje sam učinio, -la od zadnje ispovijedi koja je bila prije …. Od tada sam sagriješio, -la slijedeće; … i tada kratko, jasno i cjelovito kažete svoje grijehe, i kada sve kažete, nadodajte: molim pokoru i odrješenje.

———————————————————————————

– Ako vas svećenik nešto upita odgovorite kratko i jasno. On vam tada dade kratku pouku i zadati određenu pokoru, kao čin zahvalnosti Bogu na daru oproštenja grijeha, a vi se pokajte – ovim ili sličnim riječima

 

KAJEM SE OD SVEGA SRCA ŠTO UVRIJEDIH BOGA, SVOGA NAJBOLJEG PRIJATELJA I DOBROČINITELJA, MRZIM NA SVE SVOJE GRIJEHE I ČVRSTO ODLUČUJEM DA ĆU SE POPRAVITI I DA ĆU SE ČUVATI GRIJEHA.

ili

BOŽE, DOBRI OČE, ŽAO MI JE ZA SVE ZLO ŠTO GA UČINIH I DOBRO KOJE PROPUSTIH. ISKRENO ĆU SE TRUDITI DA BUDEM BOLJI –A, POMOZI MI DA ŽIVIM U TVOME SVJETLU I RADOSTI.

– Svećenik izmoli nad vama molitvu odrješenja, i kadakaže:i ja te odrješujem u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, čini nad vama znak križa; a vi se isto tada prekrižite.

– Nakon toga svećenik nadoda: Gospodin ti je otpustio grijehe, idi u miru, dok vi odgovorite: Bogu hvala, pozdravite ga, hvaljen Isus i Marija, dignete se i pođete izvršiti zadanu pokoru.