PROSLAVA BLAGDANA SVETOG IGNACIJA U OPATIJI 2012.

 

Ove smo godine blagdan svetog Ignacija u Opatiji proslavili svečanije nego što smo planirali i očekivali. P. Vlah, superior, pozvao je na proslavu riječkog nadbiskupa msgr. Devčića, a on je to prihvatio i predložio da sa sobom dovede još dva nadbiskupa: sarajevskog kardinala Vinka Puljića i zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, koji se ovih dana nalaze na odmoru u Lovranu. Uz njih je bio i jedan poljski biskup koji je na odmoru u našoj rezidenciji u Opatiji. Na koncelebraciji se je okupilo i dvadesetak svećenika iz dekanata i okolice. Pjevao je zbor iz župne crkve sv. Jakova, kojem se je pridružila sopranistica Mayumi, Japanka, koja je član zbora Radio televizije Zagreb.

Sveta misa je slavljena u crkvi Navještenja uz Rezidenciju, a u župnoj crkvi danas i nije bilo svete Mise. Propovijedao je kardinal Puljić. U propovijedi je, kao i u zdravici kod večere, spominjao i djelovanje isusovaca u Bosni. Spomenuo je kako je nadbiskup Stadler najprije kanio postati Isusovac, no kako to nije ostvareno, on se je pobrinuo da Družbu dovede u Bosnu, u Travnik i Sarajevo. Kardinal nije mimoišao ni Borovicu ni brojna isusovačka zvanja iz Bosne. Kardinalov tajnik Topić ima brata bogoslova u Družbi, pa ga kardinal preporučuje.

Crkva je za ovu zgodu bila neobično ispunjena, čemu su razlog i dva popratna jubileja naših članova. P. Ivan Tambolaš, opatijski župnik ove godine slavi zlatni jubilej, pedeset godina svojeg redovničkog života u Družbi isusovoj, a p. Zvonko Vlah, superior, napunja ove godine dvadeset i pet godina svojega svećeničkog života. Prisutnost jednog i drugog u vjerskom životu Opatije je vidljiva, pa se crkva na blagdan svetog Ignacija, premda je bio običan dan u tjednu, ispunila više nego u drugim zgodama. Prema jednoj procjeni bilo je oko 250 osoba.

Kardinal je kod svete Mise obavijestio sve prisutne da je danas u Zagebu preminuo o. Josip Ćurić (također iz Bosne, iz Travnika), pa ga je preporučio u molitve. Napominjemo, da je prema popisu pokojnih isusovaca iz ovih krajeva, o. Ćurić prvi isusovac koji je umro baš na blagdan sv. Ignacija.

P. Vlah je u popratnim riječima uz sv. Misu spomenuo da je crkva Navještenja u posljednje vrijeme ukrašena s dva nova medaljona kojima ja autorica kiparica Edith Merle.

Poslije liturgijskog slavlja biskupi, svećenici i zbor bili su pozvani na večeru u blagovaonicu Rezidencije, a ostali suradnici i djelatnici u dvorišni dio Rezidencije. Tako nas je sveti Ignacije združio i zbližio. Iskusili smo kako različite djelatnosti Rezidencije i Župe: od redovitih liturgijskih čina, pa preko različitih seminara, duhovnih vježba, skupova bračnih drugova, molitvenih sastanaka, vježbi pjevanja i sl. nastaje i raste živa Crkva.

 

(F.P.)