„Išao je naprijed kao netko tko je već na cilju koji su prilike odabrale. I odgovarajući tome nalazio je za sve sredstva koja su bila jako različita i neobična za razliku od onih koja bi inače bilo koji drugi čovjek našao.“ Ovako o sv. Ignaciju progovara njegov dugogodišnji sustanar Luis Gonçalves da Câmara. Shodno tome moglo bi se kazati kako su Ignacija oblikovala tri „i“: inicijativa, imaginacija i inovativnost. Te su osobine isusovcima omogućile da njihov apostolat bude toliko plodan i utjecajan. I na tom putu žele ustrajati i danas.

Isusovačka zajednica u Opatiji, premda nevelika brojem, obiluje apostolatima koje ondašnji patri na raznim područjima provode. P. Zvonko Vlah, poglavar zajednice, uz službu upravljanja vrši i brojne pastoralne zadaće. Nacionalni je tajnik Apostolata molitve i za tu zajednicu vjernika organizira duhovne vježbe, hodočašća i vrši druge dušobrižničke aktivnosti. Osim toga, po župama širom Lijepe Naše, pa sve do SAD-a i Kanade, drži pučke misije i nastavlja tradiciju tog nekada temeljnog oblika isusovačkog djelovanja. U Opatiji pak vodi Dom duhovnih vježbi, gdje se tijekom čitave godine organiziraju duhovni susreti za razne skupine vjernika.

Dva patra iz opatijske rezidencije su duhovnici u bogoslovijama. P. Ivan Fuček, naš poznati teolog moralist, je duhovnik u bogosloviji „Redemptoris Mater“ u Puli, gdje se za svećeništvo spremaju pripadnici Neokatekumenskog puta. P. Vatroslav Halambek je pak po povratku iz Rima postao duhovnikom u Bogoslovnom sjemeništu „Ivan Pavao II.“ u Rijeci, gdje su smješteni kandidati Riječke metropolije. Osim toga, p. Halambek je i često pozivani voditelj duhovnih vježbi.

P. Ivan Vinkov, zajedno s drugim stručnim suradnicima, od ove godine vodi Centar za duhovnu pomoć, čije se prostorije nalaze u sklopu opatijske crkve Navještenja Blažene Djevice Marije. Novost je i otvaranje studija Radio Marije, koji je otvoren nakon što je na natječaju dobivena koncesija za šire riječko područje. Tako od sada i slušatelji iz tih krajeva na frekvenciji 88,8 MHz mogu imati „kršćanski glas u svome domu“.

P. Josip Sremić je angažiran u Zajednici bračnih susreta, poradi čega učestalo boravi na terenu. A kada je u Opatiji često prima razne osobe na duhovni razgovor, te je u tom kraju već postao poznati duhovnik. To sve više postaje i p. Ignacije Čižmešija, koji se prije dvije godine doselio iz Osijeka, da bi se u Opatiji upravo čudesno oporavio od karcinoma koji mu se već bio proširio na više organa. Trenutno je zadužen za duhovno vodstvo Marijine legije.

Uz ove aktivnosti, isusovci u Opatiji vode i župu, dok im je u Rijeci povjerena župa Zamet. Isusovac je i vojni kapelan u vojarni Delnice. Sve to ne čudi jer je ignacijanski životni stil blizak stvarnosti, orijentiran na svijet, inkarniran u njega, te otvoren i entuzijastičan spram čovjeka kao krune Božjeg stvaranja. A za poslanje u svijetu i dalje je aktualan Ignacijev zahtjev upućen 1549. godine patrima u Njemačkoj: „Učinite da vas vole zbog vaše poniznosti i milosrđa. Postanite svima sve. Prilagodite se, koliko to dopuštaju Družbini Instituti, običajima ondašnjih ljudi, i kada je god moguće pobrinite se da nitko od vas ne ode žalostan, osim ako je to za dobro njegove duše.“ Zaključiti možemo, živjeti uz one koji žive ignacijanski, zaista jer radosno.