POTPUNI OPROST U GODINI SVETOG IGNACIJA – OD 20. V. 2021. DO 31. VII. 2022.

 

Povodom 500. obljetnice obraćenja svetog Ignacija i 400. obljetnice njegove kanonizacije, Sveta Stolica je odobrila potpuni oprost vjernicima koji posjete neku od isusovačkih jubilarnih crkvi tijekom jubilarne Ignacijeve godine, tj. od 20. svibnja 2021. do 31. srpnja 2022.

Potpuni oprost oslobađa duše od vremenite kazne u čistilištu za grijehe počinjene za života i čija je krivica izbrisana, a može se namijeniti za sebe ili za pomoć dušama u čistilištu.

Uvjeti za potpuni oprost u Ignacijevoj godini su sljedeći: pobožni pohod jubilarnoj crkvi, uz molitveno razmišljanje, koje će se zaključiti molitvom (Oče naš ili Vjerovanje, zazivi Blaženoj Djevici Mariji i svetom Ignaciju); sakramentalna ispovijed i pričest unutar bližeg vremenskog razdoblja pohoda; molitva na nakanu Svetog Oca.

Svi stari i bolesni koji zbog teških razloga ne mogu izići iz vlastitog doma, mogu jednako dobiti potpuni oprost, tako što će se duhom odreći svakoga grijeha i donijeti nakanu da će čim bude moguće ispuniti uobičajene uvjeta, ako se pred nekom slikom svetog Ignacija duhom pridruže jubilarnim slavljima te milosrdnom Bogu prikažu svoje molitve, boli i teškoće života.

Sv. Ignacije Loyolski (1491.-1556.) rođen je u Španjolskoj. U bitci za Pamplonu, 20. svibnja 1521., topovska kugla pogodila ga je u potkoljenicu i svu je slomila. I druga potkoljenica bila mu je teško povrijeđena. Život mu se sasvim promijenio tijekom oporavka. Nakon što je ozdravio, živio je kao hodočasnik. Da bi odgovorno služio Crkvi, studirao je teologiju i diplomirao na Pariškom sveučilištu. U Parizu je pridobio prvih devet drugova s kojima je osnovao Družbu Isusovu, a koju je 27. rujna 1540. potvrdio papa Pavao III. Izabran je za prvog generalnog poglavara Družbe. Proglašen je svetim 12. ožujka 1622. Jedan je od najvažnijih učitelja duhovnosti u povijesti Crkve. Njegove Duhovne vježbe rado obavljaju mnogi vjernici. Sv. Ignacije je zaštitnik duhovnih vježbi.

Za molitveno razmišljanje

Čovjek je stvoren da Gospodina Boga svoga hvali, da ga štuje, da mu služi i da tako spasi svoju dušu, a ostale stvari na zemlji stvorene su radi čovjeka, da mu budu od pomoći da postigne svrhu za koju je stvoren. Odatle slijedi da se čovjek smije njima poslužiti toliko koliko ga podupiru u njegovu određenju, a toliko treba da ih se otrese koliko ga u tome priječe, (…) tako da, što se nas tiče, ne volimo zdravlje više od bolesti, bogatstvo više od siromaštva, čast više od sramote, dug život više od kratka života, pa tako i u svemu ostalom, želeći i birajući jedino ono što nas više dovodi k svrsi za koju smo stvoreni. (Sv. Ignacije, Duhovne vježbe, br. 23)

Molitva svetog Ignacija – Suscipe

Uzmi, Gospodine, i primi svu moju slobodu,

moje pamćenje, moj razum i svu moju volju,

sve što imam i što posjedujem.

Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine, sve vraćam;

sve je tvoje, raspolaži sa svime po svojoj volji.

Daj mi samo svoju ljubav i milost, i to mi je dosta.

 

 

CRKVA NAVJEŠTENJA BLAŽENOJ DJEVICI MARIJI – OPATIJA

Sveta ispovijed prije svake Sv. Mise u 17:30 ili po dogovoru

POSEBNI DANI ZA POTPUNI OPROST

SVAKI ČETVRTAK – Euharistijsko klanjanje

SVAKI 12. DAN U MJESECU – dan kanonizacije sv. Ignacija (12. III. 1622.